Posted

sugar

Mechanizm powstawania próchnicy został stosunkowo dobrze poznany. W ogromnym uproszczeniu wygląda mniej więcej tak:

Naukowcy wyizolowali ok. 40 szczepów (teraz pewnie więcej) bakterii bezwzględnie beztlenowych żyjących w jamie ustnej. Jak im się udaje tam przetrwać, to odrębne zagadnienie, o którym napiszę później. Pewne fakty wskazują na to, że tylko takie bakterie są odpowiedzialne za próchnicę. Powstaje zatem pytanie : Co takiego robią te bakterie?

Z naszego punktu widzenia takie malutkie żyjątka potrafią tylko jeść, wydalać i rozmnażać się. Może nie są to wysublimowane, głęboko uduchowione formy aktywności, jednak tempo, w jakim ulegają wszelkiego rodzaju mutacjom może przyprawić o zawrót głowy . To, co one potrafią w tydzień nam zajmuje tysiące a nawet miliony lat.

Wróćmy jednak do próchnicy. Ostatecznym produktem przemiany materii wszystkich istot oddychających tlenem jest dwutlenek węgla i woda. To samo produkują bakterie oddychające tlenem. Te natomiast, które nie potrzebują tlenu aby żyć rozkładają cukier aby uzyskać energię, do bardziej złożonych związków. Są nimi nisko stężone kwasy organiczne. Te kwasy właśnie robią naszym zębom tak wiele szkody. Potrafią rozpuścić najtwardszą tkankę w naszym organizmie – szkliwo. Co prawda zajmuje im to zwykle parę lat, nie mniej dają radę. W dzisiejszych czasach, jak nigdy w historii ludzkości, mamy praktycznie nieograniczony dostęp do cukru.

Karmimy więc bakterie stwarzając im komfortowe środowisko, w którym czują się świetnie; jedzą, rozmnażają się, wydalają i psują nasze zęby w zastraszająco szybkim tempie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *